Mesterségesen is előállítható a liposzóma

liposzóma

A szervezet fitten tartásához több dologra van szükség. Az egyik ezek közül a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer fogyasztása. Ide tartozik még az elegendő vízivás, ami a hidratáltságot segíti. A másik kulcsfontosságú tényező pedig a rendszeres mozgás, amit a legtöbben elhanyagolnak. Bár mondhatnánk, hogy minden ennyire egyszerű, de közel sincs így. A dolgok valamivel bonyolultabbak, ahol kulcsszerepet kap a liposzóma is, mint kiegészítő tényező. Ez egy kémiailag előalított foszfolipid molekula, ami hidrofil és hidrofób részeket egyaránt tartalmaz.

De ne szaladjunk annyira előre. Az egészséges táplálkozáshoz minőségi alapanyagokra van szükség. Sajnos ezek egyre ritkábbak a nagyüzemi termesztési metódusok miatt. Éppen ezért a bennük található összetevők mértéke igen alacsony számot mutat. A vitaminokat muszáj pótolni valamilyen formában és itt kerül képbe a liposzóma. Ezt a technológiát már régóta használják gyógyszerek célba juttatásához. A magasabb hasznosulás érdekében várható volt, hogy az étrend kiegészítők területén szintén teret kap a liposzóma használata.

Egy valóban sokoldalú hordozóról van szó, aminek belsejébe a vízoldható hatóanyagok kerülhetnek a lipidréteg falába pedig azok, amik vízoldhatatlanok. A bélrendszerből történő felszívódást követően pedig a véráramon keresztül a szövetekhez és sejtekhez jutnak a komponensek, amik a megszokottnál jóval kisebb arányban érik el a kívánt eredményt, hiszen minimális veszteséggel jutnak célba. A liposzóma felhasználás még gyerekcipőben jár, de nagy lehetőségek rejlenek benne, amit megéri kihasználni.

Vélemény, hozzászólás?