Az olcsó tűzoltó készülék hátránya

tűzoltó készülék

A tűzoltó készülékek hazai piacát soha ilyen mértékben nem árasztották még el a külföldi, sokszor EU-n kívüli olcsó tucat termékek. Ennek köszönhetően az árak jelentős esésnek indultak és a minőségi termékek sokat veszítettek népszerűségükből.
Sajnos számos tűzoltó készülékkel kapcsolatban beigazolódott, hogy az olcsóbb ár, gyengébb minőséget is jelent. Itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy nem képes eloltani akkora tüzet, mint mikor engedélyezték, hanem arra, hogy könnyen elveszíthetjük azt az árelőnyt az első vagy második évben, mikor már alkatrészt kell cserélni a készüléken. A legrosszabb, ami pedig történhet egy ilyen készülék esetében, hogy tűz esetén nem fog működni. A tűzoltó készüléknek csak egyszer kell működnie, de akkor biztosan!


Minden tűzoltó készüléket bevizsgálnak, hogy mekkora tüzet képes eloltani és ez az oltási teljesítmény kerül fel a címkére. A teljesítmény többlet a biztonságot jelenti, tehát annál nagyobb tüzet lehet eloltani vele, minél nagyobb teljesítményű. Nem állítható, hogy minden olcsó tűzoltó készülék rossz és gyenge minőségű, de egy sok tízéves tapasztalattal rendelkező nagy múltú gyártó nagyobb valószínűséggel többet fordít fejlesztésre. Valamint 10 év múlva is ott lesz, ha egy készülékkel probléma adódik és alkatrészre van szükségünk.