Definíció szerint a nagy adat olyan adathalmazok összessége, amelyeket a klasszikus adatfeldolgozó rendszerek képtelenek egyszerre vagy részletekben feldolgozni. A jelenlegi, informatikai fejlődési-forradalmaktól hemzsegő korban a Big Data problémája a napi szinten természetesen keletkező adatmennyiség folyamatos, törlés nélküli letárolásával kapcsolható össze, aminek következtében akár a modern számítástechnikai rendszerek kapacitása is kevésnek bizonyul az adatok manipulálásához, rendszerezéséhez vagy lekérdezéséhez.

Egyszóval feldolgozásához. Éppen ezen okból kifolyólag manapság a folyamatosan növekvő adathalmazok karbantartásához, folyamatosan növekvő erőforrások bevonását kell alkalmazni.

A Big Data – statisztikai – technológiák közé tartozik manapság a „jósló analitika” (predictive anlytics), mely jelenlegi és történelmi adatok elemzésén keresztül próbál spekulálni jövőbeni, várt vagy váratlan eseményekre. Emellett fontos a felhasználói viselkedést vizsgáló analitika (user behaviour anlytics), mely egy kiberbiztonsági folyamat által belső veszélyforrásokat, célpont elleni merényleteket vagy pénzügyi/gazdasági csalást képes előrevetíteni.

Látjuk, hogy a Nagy Adathalmazok feldolgozása nem csak a vállalati szektorokban jelenthet nagy szerepet a gazdasági trendek megállapításában vagy akár a biztonságtechnológiai adatgyűjtéseknél, hanem ugyanúgy az egészségügyben a járványkutatásokban, a csillagászatban, IT-ben vagy jövőkutatásban is hatalmas jelentőséggel bír.

A Big Datához szükséges szervereknek megfelelő szerverhoszting is kell, amit a Doclernet készséggel biztosít ügyfeleinek.

Az Információ technológiában legkönnyebben úgy képzelhetjük el a Big Data jelenségét, mint egy folyamatosan áramló, minden pillanatban létrejövő adatfolyamot, amit lehetőleg valós időben célszerű feldolgozni, egymással kapcsolatba vagy összefüggésbe hozva, más szóval megformázva, azon célból, hogy használható információt lehessen kinyerni belőle. A szakértők szerint napjainkban akár 2,5 trillió bitnek megfelelő adatot állítunk elő nap, mint nap. Ez azért szilvás gombócból is sok, ugye?

Ezen információs technológiai jelenség, az életünk digitalizációja, továbbá az üzleti folyamatok virtuális térhódításainak jelenségei együttesen hozzák létre az Adatfelhő (Cloud) lehetőségét. A jelen kor nagy teljesítményű szerverei és szerverparkjai lehetővé teszik nagy adatmennyiségek egyszerre, egymással relációba rendezve történő tárolását, aminek köszönhetően a műholdas vagy vezeték nélküli internet hozzáféréssel rendelkező eszközök folyamatosan képesek más eszközökkel szinkronizált adatokat küldeni és fogadni. Mindezt lényeges helyi adattárolás nélkül.