Milyen sushi fajták léteznek?

sushi

Ha sorra vennénk a legnépszerűbb japán ételeket, akkor a sushi minden valószínűség szerint vezetné a listát. Egykoron a hal tartósítása iránti igény kapcsán jöttek rá az emberek, hogy rizzsel együtt fogyasztva ízletes falatok kerülhetnek az asztalra. Ma már a sushi fajták széles választékával találkozhatunk itthon is. A tapasztalatok szerint a hazai ínyencek egyre nyitottabbak, és a nyers hal fogyasztásától való viszolygás is megszűnt mára. A történelem során egyre kifinomultabb sushi készítési eljárások láttak napvilágot, s napjainkban akár otthonra is beszerezhetjük azokat az alapanyagokat és eszközöket, melyekkel tökéletes japán különlegességet varázsolhatunk az asztalra.

A klasszikus Maki sushi a jól ismert szárított tengeri algalapból, rizsből, halból és zöldségekből áll. A Big Maki névvel illetett finomság esetében az algalap használata elmarad, és helyette a rizst szezámmaggal borítják. A Nigiri sushi kissé eltérő megjelenéssel bír, mint a klasszikus, noriba csavart verzió. Esetében ugyanis arról van szó, hogy kézzel formázzák a rizst, s erre az ovális gombócra helyezik a halcsíkot vagy a zöldséget. Készítéséhez akár más tengeri állatot is használhatnak. Az Inari sushi egyfajta különlegesség, hiszen sült tofuból készül egy batyu, és ebbe kerül a sushi rizs.

Ha valaki nem kedveli a préselt algát, akkor érdemes kipróbálnia az Osi sushit, amely tulajdonképpen össze van préselve egy speciális faforma segítségével. Így a falatok egyben maradnak anélkül, hogy azokat norival betekernénk. Jó hír, hogy itt nem csak hallal készült ételek találhatóak meg, hanem a vegetáriánusok is rálelhetnek kedvenc sushi fajtájukra. Természetesen a japán konyha igazi rajongói nem mondanának le a friss halról. Az ezzel készült ételek egyik mintapéldája a sashimi, melynek hús összegevője egészen az elkészítés pillanatáig akváriumban szokott úszkálni.

 

Érdemes egyébként tudni, hogy a sushi fogyasztásához hagyományosan nélkülözhetetlen a szójaszósz, a gyömbér, valamint a japán retek, a wasabi. Ezekbe mártjuk meg a kis falatkákat, s így kerül szánkba a pálcikák segítségével a tradicionális japán finomság. Arra figyeljünk, hogy ne öntözzük rá a szószt, a gyömbért vagy a wasabit a sushira, vagy a rizses ételekre, hiszen ezt a japán vendéglátók különösen nagy tiszteletlenségnek vélik.