A múlt században még jelentős nevek, a jelenkorban már elavulttá, ódivatúvá váltak. De sok akkor divatos név, még ma is igen népszerű. Ilyen többek között a Katalin is. Bár igaz, hogy nem örvend akkor népszerűségnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de eredeti formáját és változatait is még ma is szívesen választják a szülők a leánygyermekiek számára. A huszadik század végén még a harmadik leggyakoribb női név volt a Katalin. Ma már ez kicsit visszább eset, de még mai is ott szerepel az első 20 legnépszerűbb női név között.

Manapság inkább a Kata változatát használják gyakrabban. A Katalin név eredet és jelentése nem tisztázott. Egyes források szerint görög eredetű, mások inkább egyiptominak vélik. Jelentése körül is viták szoktak kialakulni. Ha a görög katharosz szóból eredeztetjük, akkor a jelentése „tiszta”. De átvitt értelemben jelenthet koronát, vagy ártatlant is.

A nyelvészek is sokat foglalkoznak a név eredetével, mégsem jutottak eddig megállapodásra. A számmisztikusok szerint viszont a Katalinok egész életükben optimisták, lelkesek és szenvedélyesek. Hírességeink között szép számmal található Katalin ma is. Színésznők, sportolók, politikusok és énekesnők is viselik ezt a nevet.

A történelmünk egyik legjelentősebb alakja ezen a néven talán Brandenburgi Katalin volt, Bethlen Gábor második felesége, aki a férje halála után Erdély fejedelme lett. A névhez kapcsolódik egy fontos népi időjóslás is, mely szerint, ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog. Vagyis, ha november 25.-én fagy, akkor karácsonykor ne számítsunk hóra.