gluténmentes liszt

Ide kattintva elolvashatja, hogy miben különbözik a gluténmentes liszt a hagyományostól. Igaz furcsán hangozhat, de nem minden gluténmentes liszt gluténmentes. Minden azon múlik, hogy milyen lisztkeveréket használunk fel sütéshez, hiszen a tészta vagy a már elkészített élelmiszer is fontos, hogy gluténmentes legyen. Nem olyan bonyolult a gluténmentes sütés, de a titok az alapanyagookban rejlik.

Gluténmentesen is el lehet készíteni a legfinomabb ropogós és könnyű kekszeket, a levegős és friss kenyeret és a tészták is nyújthatók lesznek. Nem mindegy azonban, hogy ezeket amilyen alapanyagból készítjük el. Ezeket a hagyományos lisztből nem ördöngösség elkészíteni, de ha gluténmentes, akkor csak jó alapanyagból érdemes. A glutén teljesen egyedülálló, hiszen egyetlen más olyan fehérje sincs, amely hasonlítani technológiai tulajdonságában. A tészta rugalmasságáért a glutén felel. Dagasztáskor vizet adunk az alapanyaghoz és úgy dagasztjuk meg a tésztákat. A rugalmas és nyújtható tészta csak ettől függ. Amikor nem a hagyományos dagasztásról beszélünk, hanem a gluténmentes alapanyag elkészítéséről akkor a helyes keverék megválasztásával tudunk csak a nem gluténmentes tésztához hasonlót készíteni. Ilyenkor a már kisütött élelmiszerek is elnyerik a kedvező tulajdonságokat, amelyet a hagyományos termékek is biztosítanak.

Hajdinából, kukoricából, rizsből és keményítőből készülnek a lisztek. Az alapanyagot minden esetben a kukorica, a burgonya, a rizs vagy a tápióka biztosítja. Akik gluténmentesen szeretnének táplálkozni, azoknak csak gluténmentes keverékből szabad az ételeket elkészíteniük. A keverék esetében nagyon fontos, hogy a megfelelő gluténmentes kombinációt tartalmazza, hiszen csak akkor kapunk rugalmas és nyújtható tésztát. A kenyerek levegős állagáért a keményítő a felelős. A liszt biztosítja a megfelelő ízharmóniát és azt, hogy hosszú ideig friss maradjon az elkészült élelmiszer. A keverékekben ezen felül találhatunk sűrítőanyagokat is, ami lehet guarmag, szentjánoskenyérmag. Ezek a keverékek felelnek az ízért, az élelmiszer térfogatáért és a színéért. A Schär webáruházában különféle keverékeket találunk, így gond nélkül készíthetünk péksüteményeket, tésztákat vagy akár süteményeket is.